Norges Kreative Fagskole

Fotograflinja ved Norges Kreative Fagskole (NKF) i Trondheim er kun ett år gammel, men likevel er den veldig populær. Utdanningen går over to år og studentene jobber med reelle oppdrag under hele studietiden.
Foto.no er på besøk i trebygningen ved Nidelvens bredde hvor fotolinja har sitt hjemsted, der treffer vi hovedlærer Jørn Adde sammen med to førsteklassinger og to andreklassinger.

Jørn kan fortelle at fotografistudentene samarbeider tett med på journalistikk- og reklamestudentene og jobber samtidig opp mot bransjen i praksis. På den måten lærer de seg hvordan fotograferingen fungerer i den praktiske hverdagen i en jobbsituasjon.

Utdanningen
Under utdanningen jobber studentene med forskjellige sjangere før de fordyper seg på slutten av andreåret. Fotografiutdanningen går hovedsaklig på digitalt speilreflekskamera, men også analogt kamera, mellomformatkamera og storformatkamera brukes. Studentene lærer seg å bruke digitalt mørkerom, digitale bildebehandlingsprogrammer og databaserte hjelpeverktøy.

Ettersom fotolinja ført ble opprettet i fjor, ble fjoråret et slags prøveår for fagmodellen.

- Vi prøver å ha lik balanse i de forskjellige sjangrene reklame, portrett, reportasje og kunst (fri foto), slik at studentene får lik kompetanse. På slutten av andreåret får de en valgfri spesialisering, forteller Jørn.

Det praktiske står i sentrum og hver eneste dag er studentene ute å knipser. I tillegg har studentene workshop- uker med film og fremkalling, og hver uke er det også undervisning på fotoshop.

- Vi skal gi folk arbeid
- Hva er visjonen til fotolinja?

- Vi har en helt klar visjon. Vi skal være den linja som gir folk arbeid.

- Hvorfor skal leserne av foto.no studere foto på Norges Kreative Fagskole?

- Du blir en del av et stort fotomiljø med andre fotografer, seks lærere og andre studenter her. Studentene lærer like mye av hverandre som av lærerne. Vi kjører mappepedagogikk som er basert på medstudentenes respons, de vurderer hverandre og har formative samtaler, forklarer Jørn ivrig.

Det er mange både profesjonelle og amatørfotografer som er brukere av foto.no, vi spør hva som gjør en fotograf til en dyktig fotograf. Jørn har svaret klart umiddelbart.

- Du må tilføre særpreg og egne meninger, du må bidra av deg selv i bildene. Det gjør man med dyktig veiledning og aktiv fotografering hver dag. Du lærer ikke foto på brevkurs eller på internett.

Til slutt spør vi hva som er det perfekte bildet. Igjen kommer svaret meget raskt og bestemt.

- Det er ikke tatt ennå. Nei, hvis du tror du har tatt det perfekte bildet, da kan du finne på noe annet å gjøre, avslutter Jørn Adde.

Mappeundervisning
Andreklassingene Therese Jægtvik (20) fra Sandnessjøen og Janne Rølvåg (27) fra Dønna har ankommet under intervjuet, mens førsteklassingene Frederick Kihle (22) fra Beitostølen og Astrid Riddervold (21) fra Trondheim har vært i fotostudiet ved siden av og eksperimentert med et analogt kamera.

Verken Therese eller Janne hadde særlig store kunnskaper om fotografering før de startet som to av ni studenter på fotolinjens jomfruår. Therese startet på fotolinja mye grunnet skolens måte å undervise på.

- Jeg kom for å lære foto, og så hadde jeg hørt om mappeundervisningen og det synes jeg er en bra måte å undervise på, forteller hun.

Helgelendingen spekulerer på om hun skal fortsette fotostudiene i utlandet neste år for å få bachelorgraden, enten i England eller i Australia. Siden det ikke finnes høyere fotoutdaning i Norge, må man reise utenlands for å få en grad.

- Jeg har lært veldig mye i Photoshop, det første halvåret var mye teknisk, mens det andre halvåret gikk mye på studiolys, sjangerlære og slikt før vi på slutten hadde en utstilling på Olavskvartalet, forteller Therese.

- Så ikke ut som en idiot
At Dønnaværingen Janne Rølvåg startet på NKF var veldig tilfeldig, men skuffet er hun ikke blitt.

- Jeg trodde at alle de andre var mye bedre enn meg, men jeg så ikke ut som en idiot likevel. Jeg var veldig grønn da jeg startet, til lærerens store fortvilelse, men jeg har lært utrolig mye, smiler Janne.

Det var veldig få søkere til fotolinjen det første året, men i 2007 var det hele 70 søkere til de 24 skoleplassene. Til opptaket kunne lærerne kvalitetsvurdere studentene, noe som gjør at det er en helt annen kaliber av årets studenter.

- Det er tre ting vi legger vekt på, det er arbeidsprøver av en tildelt oppgave, en motivasjonssøknad og et intervju av søkerne. Vi ser også på vitnemålet, men karakterene betyr ikke så mye, vi ser heller på fraværet, forteller Jørn.

Ekstremsport
Førsteklassingene har ikke rukket å være gjennom så mye ennå, men Astrid skryter av opplegget på linja.

- Jeg hadde lyst på noe kreativt, så var jeg her på åpen dag hvor jeg kom i snakk med hovedlæreren og da var jeg tatt.

Frederick virker som den med mest forkunnskaper blant firkløveret.

- Jeg kjøpte meg kamera og har drevet med snowboard og ekstremsport- fotografering tidligere. Det er det jeg vil jobbe med, forteller han ivrig.

Forventningene han hadde til skolen på forhånd var de samme som resten.

- Jeg vil få lært meg mer enn det jeg kan fra før, og jeg vil ha gode nok kunnskaper til å få jobb. Jeg har ikke tatt reklame- og portrettbilder ennå, men det er greit å være best i alt, smiler Frederick avslutningsvis.

www.norgeskreativefagskole.no

Thomas Karlsen -
Thomas Karlsen
Thomas Karlsen -
Thomas Karlsen
Thomas Karlsen -
Thomas Karlsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu