Gjør feriebildene bedre

Noen enkle tips gjør både bildene, fotograferingen og ferien bedre.
Ferietiden nærmer seg og mange av oss skal ut og reise. Leser du dette er også sannsynligheten overhengende for at du skal ta en del bilder i løpet av ferien. Men reiser du til et nytt sted, er det mange feil man kan gjøre. Her er en gaid som hjelper deg å unngå noen av dem.

Hva skal jeg ta med
Dette kommer an på fire ting: hvor du skal reise, ambisjonsnivå, hvor mye du orker å bære på og ikke minst hva slags fotografering du gjør.

Vi forutsetter at du ikke er profesjonell fotograf, og at du ikke skal på en dedikert fototur, men at du er på en ferietur, men ønsker å få med både gode bilder hjem, og minner om hvordan ferien var.

Det viktigste spørsmålet er hvor mye du vil bære. Har du en kraftig skulder, er det bare å ta med alt du ønsker deg. Men husk at du må være forberedt på å bære på det absolutt hele tiden. Det er ikke alle steder det er trygt å legge igjen utstyret på hotellrommet. Mer om sikkerhet lenger ned i artikkelen.

Hvis du ikke vil bære på så mye, er speilløse systemkameraer et spennende alternativ. Da sparer du mye plass og vekt. Når jeg har reist med slike, har jeg hatt masse ledig plass i kamerabagen, og har brukt kamerabagen også som dagsekk der jeg har vannflaske, paraply, reisehåndbok og annet småtteri, uten at det er noen spesielt stor kamerabag jeg har. Velger du speilløst, pass på å ha godt med batteri med deg. De varer mye kortere enn batteriene i speilreflekskameraer. Husk at hvis du reiser med fly må du ta fotoutstyret som håndbagasje, og det er grenser for hvor mye du kan ha med om bord på de fleste fly.



Du kan naturligvis også bruke et anstendig kompaktkamera. Da er ikke lenger størrelse så veldig vesentlig vurdering, men pass på at du bruker et kamera som gir den bildekvaliteten og den fleksibiliteten du ønsker deg. Et superzoomkamera er veldig populært å bruke til ferier. Det går også an å bruke mobiltelefon, men det går utover bildekvaliteten og zoom-muligheter. Du mister også en del lysølsomhet, responstid og annet som kan være nyttig. Du kan derfor ikke basere deg på å få fanget alle de motivene du ønsker hvis du bare bruker telefonen. Det er naturligvis ingenting i veien for å kombinere flere kameraer hvis man er flere på tur sammen.

Hvis du velger et systemkamera vil du trenge ett kamerahus og et utvalg objektiver. Jeg pleier å reise med en standardzoom, en vidvinkelzoom og et lyssterkt fastobjektiv. Mange vil ønske å ha med en telezoom i tillegg, og det kommer naturligvis an på hvor du skal og hva du skal fotografere. Jeg bruker mindre og mindre tele og stadig mer vidvinkel. Man får en helt annen kontakt med motivet ved å gå nær og bruke korte brennvidder enn når man står på avstand med en tele. Tele-objektiver er også ofte store og tunge, og slipper du å ta det med, har du spart mye vekt og plass. Jeg tar av og til med meg en Gorillapod eller annet lite stativ som tar liten plass og gir mulighet til å fange spesielt mørke motiver.

Noen liker de kompakte superzoomene, som 18-200mm eller tilsvarende. Fordelen med dem er at de dekker omtrent alle brennviddene du vil trenge. Ulempen er at de ikke er særlig lyssterke og ikke optisk veldig gode. I tillegg er de ganske store. Dersom du har mulighet til å legge fra deg noe utstyr på hotellet, kan du noen ganger bare ta med kamerahuset og et lite objektiv, og på den måten ha et mer diskret og lett system å bære på. I områder der det er veldig vått eller veldig mye støv kan det være umulig å bytte objektiv, og da vil en superzoom kunne være den eneste brukbare løsningen.

En superzoom kan være praktisk men ikke alltid.


I tillegg til kamera og objektiver er det noen obligatoriske ting som må med: Ekstra batteri og dobbelt så mye plass på minnekort som du i dine villeste drømmer kan forestille deg at du trenger, fordelt på minst to kort. Skal du høyt opp i fjellet, eller ut på sjøen, eller i snø, vil et polafilter være veldig nyttig. Du trenger også renseutstyr. Jeg pleier også å ha med notatblokk og kulepenn til å kunne ta notater om viktige bilder. Dessuten har jeg alltid med litt kraftig teip (gaffa) i tilfelle noe skulle løsne.

Fotografering
Jeg vil anbefale deg å forsøke å lage en historie av bildene du tar. Da må du tenke litt på hva du skal ta bilde av for at det skal bli en komplett historie. Det er mange ting som virker kjedelige og ordinære mens du er på tur, men som gjør seg i en historie. Ta bilder på flyplassen, for eksempel av innsjekkingen, eller gaten der du ser hvor flyet går. Ta bilder om bord på transportmidler. Ta bilder av hotellrommet. Alt sånt passer godt inn i en historie.

Noen ganger kan man ta med situasjoner der ikke alt er topp. Det er også en del av historien.


Når du kommer til de store severdighetene, står du i en situasjon der det er tatt millioner av bilder før, og alt er tilsynelatende gjort allerede. Det er alltid spennende å prøve å finne nye vinkler, men ikke alltid så lett. Vårt råd er først å ta “klisjeene”, så du får foreviget motivet før du går i gang med å finne på noe originalt. Det er ofte vanskelig å finne på noe nytt sånne steder, så du kan lett bli frustrert hvis du ikke allerede vet at du i det minste har fått “standardbildet”. En teknikk er å sette sitt personlige preg ved å ha med en maskot som får bli med på bildene. Bruk gjerne en med en sterk farge, som trer tydelig fram.

Bruk en maskot for å skille bildet fra mengden.


Eller putt inn noe fargerikt som bryter med resten.


Bli kjent med folk
Hvis du går nær med vidvinkel i stedet for å stå langt unna med tele, får du mer kontakt med motivet, et perspektiv som gir mer dybde og du får større dybdeskarphet og klarer deg med mindre lys. Tar du bilder av mennesker innebærer det vanligvis at du må spørre om å få fotografere dem, men nesten alle er villige til det.

De fleste lar seg villig fotografere, men det finnes naturligvis unntak. Da bør du respektere det.


Det er samtidig en utmerket måte å komme i kontakt med lokalbefolkningen på. Da får du også bedre bilder, kan få informasjon om spennende steder og hendelser og få venner for livet. Det eneste du risikerer ved å spørre er å få et nei.

Jeg har opplevd at hvis du kommer bort med kamera for å ta bilde, tror motivet at det er en så høytidelig anledning at de slutter med det de driver med (som du ville ta bilde av), glatter ut håret, stiller seg rett opp og ned og smiler. Så tar du pliktskyldigst et bilde av vedkommende, et bilde som over hodet ikke ble som du hadde tenkt, men som det følger en god historie med. Snakker man et felles språk er det lettere å unngå sånt.

Etter du har tatt bilde av folk i områder der de sjelden blir fotografert, vis gjerne fram bildet på skjermen, så de kan se det. Det gleder veldig ofte. Hvis du er på et sted der de kanskje ikke har noen bilder av seg fra før, kan det også være en idé å ha med en liten miniskriver, og skrive ut et bilde til dem der og da, som de kan få. Det blir garantert suksess.

Vis fram bilder til dem du fotograferer. Særlig hvis de ikke har sett mange bilder av seg selv før.


Mat
Vi har alle sett bilder av Eiffel-tårnet og pyramidene og den kinesiske mur. Men noe som er virkelig spennende når du er ute og reiser, er maten man får. Og i mange land lager de virkelig spennende og flott mat som kan gi gode bilder og viktige minner. Vanker du i de “rette” miljøene, er det nok mange der hjemme som heller vil se hva du spiste enn enda et bilde av en turistattraksjon. Ta helst matbildene før du begynner å spise.

Det kan være vanskelig lys på mange restauranter, men et bord ved vinduet der sola kommer inn, eller ute i delvis sol, delvis skygge, så du kan få noe spennende kontraster. Det kan gi fine matbilder.

Eller bare pass på at maten er eksotisk nok.



Gå alene

Når man reiser sammen, og ikke først og fremst er på fototur, er det mange hensyn som skal tas, og det er ikke sikkert at de du reiser sammen med synes det er like spennende å vente hver gang du skal rigge deg til og vente på det rette lyset eller rette settingen. Mye av dagen er også lyset lite optimalt for fotografering. Et triks er derfor å stå opp ved soloppgang, mens de andre sover, og gå ut for å fotografere morgenlyset. Da er du alene og slipper å ta hensyn til alle andre mens du også har tid til å vente på det beste lyset.

Det er ofte lyset som gjør et godt bilde. Det er verdt å vente på. Men ikke plag reisefølge med ventingen.


Men det er ikke bare ulemper med å reise sammen med andre. En av fordelene er at det er mye lettere å få bilder av seg selv. Pass på å få noen til å ta bilder med deg på, sånn at du ikke blir den eneste som ikke er å se noe sted (med mindre du er på selfie-kjøret, da).



Sikkerhet
Litt avhengig av hvor du reiser, kan utstyret ditt være et yndet mål for tyver. I en del storbyer – særlig på jernbanestasjoner og steder med mye folk er det utsatt. I tillegg er jo fattige land, særlig de med høy kriminalitetsrate, vanskelige steder å passe på utstyret sitt.

Det er helt umulig å sikre seg 100% mot tyveri, så det kan du bare glemme. Men det er to viktige ting du kan gjøre. Det første er å passe på at du er forsikret og ikke mister noe uerstattelig hvis utstyret skulle bli stjålet. Har du mye dyrt utstyr er det ikke sikkert det dekkes fullt av reiseforsikringen. I så fall trenger du en verdisakforsikring i tillegg. Men hvis kameraet blir stjålet med minnekortet der alle bildene dine ligger, hjelper det lite med forsikring. Ha derfor flere kort du kan veksle mellom, og ta sikkerhetskopier hver kveld. Pass på at kopiene ikke oppbevares sammen med originalen, så begge forsvinner hvis uhellet er ute.



Hvis du er ute og går i jungelen og blir angrepet av et rovdyr, er det ikke mulig å løpe fra dyret. Det er heller ikke så viktig. Det som er viktig er å ikke løpe saktest av alle i gruppa. For da er det du som blir tatt. Det samme gjelder i storbyjungelen. Du kan ikke sikre deg mot å bli frastjålet noe, men du kan gjøre det lettere å ta noen andres utstyr enn ditt. Det er flere måter å gjøre det på, men tyvene er vanligvis ganske erfarne og ser hvem som har tatt forholdsregler. Derfor er det ikke så mye som skal til. Hvis man er flere sammen, pass på at dere ser rundt dere hele tiden på utsatte steder. Jeg har noen ganger sydd en metalltråd inn i remmen på kamerabagen for å signalisere at jeg er forberedt. Det gjør den også vanskeligere å kappe med en kniv.

Et vanlig triks er å “herpe” kameraet litt – sette på svart teip og annet som gjør at det ser slitt og gammelt ut. Det kan nok hjelpe noen ganger, men er du i et veldig fattig land, vil kameraet uansett være verdt så mye at det ikke hjelper all verden.

Ha alltid skulderremmen over hodet, slik at det ikke bare er å nappe kameraet av skulderen din eller ut av hånden din. Bærer du det i sekk på ryggen, pass på at ingen kommer bakfra og tar det ut.

I noen land og på noen hoteller er det ikke trygt å legge igjen kameraet på rommet – ikke engang i safen. Samtidig er det ikke trygt å ta det med ut om kvelden. Nairobi i Kenya er et slikt sted. Da bør du ha en diskret bag som ikke ser ut som annet enn en vanlig bag og ha det oppi der.

Husk også at enkelte dyr, særlig aper, kan være veldig nysgjerrige. Ikke la dem få røre utstyret ditt. Selv om det er søtt med en ape som leker med kameraet er det ikke like søtt når han stikker av med det.

God tur
Følger du disse rådene, går du en flott fotoferie i møte, og du kommer hjem med bilder som kan være over gjennomsnittet spennende å vise fram til andre. Lag gjerne en fotobok til de andre som var med på turen, der du med bilder forteller historien om årets store ferie. Men ikke vent til jul.

Alle bilder: Erik Faarlund


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.


Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu