19. august 1839 - fotografiens eller fotografiets dag?

Preus museum har valgt å feire Fotografiets dag på søndag 19. august. Dette gjør de i samarbeid med åtte fotograforganisasjoner. Bakgrunnen er dagen den franske stat kjøpte Daguerres metode for å gi den fritt til verden - i fremskrittets navn.
Når vi nå skal feire fotografiets dag burde det skje i slutten av juni. Da for å markere tidspunktet da verdens første fotografi som ble tatt i 1827 av Joseph Nicéphore Niépce (7. mars 1765 - 5. juli 1833). Dette skjedde to år før Niépce og Daguerre inngikk en partnerskapsavtalen (1829) om å samarbeide om å utvikle Niépces prosess, basert på bitumen.

Vi bør kanskje skille mellom fotografien (metoden) og fotografiet (bildet). 'Fotografien' er altså ikke en gammeldags form for 'fotografiet', men begrepet som peker til den praktiske metoden.

Den 19. august 1839 handler i hovedsak om publikasjonen av en annen fotografisk prosess basert på forsølvete kopperplater og kvikksølv - og oppkalt etter sin oppfinner Louis Jacques Mandé Daguerre (18. november 1787 - 10. juli 1851). Det var i første rekke hans metode som ble feiret og publisert - og videre brukt i de første årene som fulgte. Imidlertid skulle det ta ytterligere fire år før daguerreotypien ble brukbar for portrettfotografering, og de første portrettstudioene ble etablert. Og i løpet av denne tiden ble det også utviklet mange andre fotografiske prosesser, som f.eks. William Henry Fox Talbots papirnegativmetode Calotypi. Men mange andre pionerer fra denne tiden fortjener også anerkjennelse, ikke minst vår egen Hans Thøger Winther.

I alle fall er det er flott at man nå går i fellesskap for å markere og feire fotografi, med utstillinger, foredrag mm. Detaljert informasjon om feiringen finnes først og fremst på Preus museums egne sider:

http://www.preusmuseum.no/norsk/index.php

______________________________________

FOTOGRAFIETS DAG

Inne på Preus museum:
Inn i Landskapet
Kunsthøgskolen i Bergen/Fotografi
Fotografpresentasjoner i biblioteket hele dagen!

I Kulturparken:
Mer enn 100 fotografer!

Musikk på scenen:
Miserlou spiller klezmer, som er jødisk, verdslig instrumentalmusikk med røtter i synagogesangen, blandet med østeuropeisk folkemusikk og vestlig populærmusikk samt et streif fra Midtøsten.

Aktiviteter:
Fotokonkurranse for små og store. Ta med digitalkamera og meld deg på!

Fotografer i arbeid. Opplev Reklame- og portrettfotografering live. Få tatt ditt eget portrett!

Fotohistorien opp av skuffen. Ta med gamle album og bilder og få tips om datering og bevaring.

Glemte teknikker. Tre fotografiske teknikker du aldri har hørt om

Foredrag:

Foredragene holdes i Sjømilitære Samfund, Øvrevei 1, Karljohansvern, 3183 Horten. Foredragsholderne er:

Leif Preus grunnla Preus Fotomuseum i 1976 og var den første direktøren for Norsk museum for fotografi – Preus Fotomuseum i 1995. Leif Preus er en av Norges ledende foredragsholdere innen fotohistoriske emner.

Jonas Bendiksen er den første norske Magnum-fotografen. Hans bok Satellites -Pictures from the fringes of the former Soviet Union, kom på Aperture forlag i USA i 2006. Bendiksen vant nylig den prestisjefylte National Magazine Awards i kategorien for fotojournalistikk.

Chris Boot er forfatter av boka Magnum Stories. Han har produsert og redigert fotobøker og utstillinger i over 20 år, blant annet som direktør for Magnum Photos London & New York og redaksjonssjef i Phaidon.

Vicki Goldberg er fotokritiker for The New York Times, og er blant annet forfatter av boka The Power of Photography: How Photographs Changed Our Lives. Goldberg har en over 25 år lang karriere bak seg som anerkjent forfatter og skribent.

(Preus Museum)

 - Louis Jacques Mandé Daguerre
Louis Jacques Mandé Daguerre
Dansk litografi. Robert Meyer Collection / Nasjonalmuseet
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu