Kurs/workshopinfo
- Periode02.06.11 - 05.06.11
- StedNordic Light International Centre of Photography, Kristiansund
Drømmer du om å fotografere havørn? Vil du lære avansert fotografi i naturens skattkammer? Enten du er nybegynner eller erfaren fotograf - bli med Nordic Light til Smøla i juni!
I HAVØRNEN RIKE
TID: 2. 5. juni 2011
STED: Smøla ei naturperle rett utenfor Kristiansund
MÅLGRUPPE: Passer for alle som er fascinert av fotografering ute, både hobbyfotografer og profesjonelle fotografer
PRIS: Kr. 4.500,- per person
Opplev fire fantastiske dager på Smøla sammen med Nordic Light og anerkjente og internasjonalt prisbelønte fotografen Pål Hermansen (www.palhermansen.com). Smøla ligger vakkert til i havgapet like utenfor Kristiansund, og er et av de viktigste områdene for havørn og en rekke andre fuglearter i Europa. På denne tiden av året er havørnungene på vingene, trekkfuglene hekker i vikene og oteren patruljerer i fjæra. Det er kort vei mellom høydepunktene, og et av dem blir båtturene hvor vi får ørnene på kloss hold når de med elegant presisjon henter seg fisk fra havflaten.
Ornitolog og ørneforsker Espen Lie Dahl fra NTNU og Audun Lie Dahl, begge fra Smøla Naturopplevelser (www.norwaywildlife.com) vil øse av sin kunnskap om lokalområdet og det rikholdige dyrelivet. Følg Espen og ørnene på Smøla under feltarbeidet i juni på www.espenliedahl.blogspot.com
Smøla en naturperle på Mørekysten
På Smøla kan du drømme deg bort mellom et par tusen holmer og skjær! Mulighetene er mange, enten du velger å fiske, jakte, plukke multer (på sensommeren), sanke blåskjell eller kanskje utforske det mangfoldige dyrelivet som finnes på øya. Smøla ligger en halvtimes reise fra Kristiansund med Kystekspressen, og er blant annet kjent for å huse en stor vindmøllepark, Gurisentret (www.gurisentret.no) og det sjarmerende fiskeværet Veiholmen (www.veiholmen.com). Havørnstammen i området er stor og livskraftig og opplevelsen av brede havørnvinger gjennomstrømmet av sart sommerlys, knivskarpt ørneblikk og enda skarpere klør som forventningsfullt bryter vannflaten på få meters hold, er et naturlig høydepunkt i Smølanaturen. Se bilder fra Smøla her: www.wigdiswollan.com
Med base på Jøstølen vil vi utforske det spesielle landskapet og kystområdene. I tillegg til fuglene, huser Smøla en rekke naturtyper av internasjonal verneverdi, både knyttet til kysten og de store
myr- og våtmarksområdene. Sør-Smøla-området ble kåret til årets kulturminne i Norge i 1995.
Spor etter mennesker er også til stede, både som gammelt kulturlandskap og som nyere kulturinnslag, blant annet med en av landets første og største vindmølleparker. Dette betyr at vi har en rik motivkilde å øse av, uansett værforhold.
Om kurset
Naturfotografien har lenge levd litt på siden av resten av det fotografiske landskapet. De tekniske utfordringene med å få gode bilder har på mange måter overskygget det innholdsmessige. Et skarpt bilde av en fugl har vært et godt bilde. Slik er det ikke lenger.
Parallelt med den rivende digitale utviklingen, har de gode arts- og naturbildene blitt allemannseie. Så, skal et bilde hevde seg nå, kommer vi ikke utenom fokus på innhold og innlevelse, slik det alltid har vært innen klassisk fotografi og kunstfotografi. På dette kurset vil du få innføring i dagens internasjonale naturfotografi, og vi vil se den i forhold til annen fotografi.
Vi skal også se mer på naturfotografiens status i det fotografiske landskapet i dag, med et spesielt fokus på de kanskje mest fascinerende skapningene i naturen, fuglene.
Kurset egner seg både for nybegynnere og viderekomne. Det blir gitt teknisk undervisning etter behov.
Praktisk informasjon
Pris: kr. 4500,- inkluderer workshop (foredrag og individuell veiledning) og båtturer med åte og erfarne båtførere. En Epson printer stilles til disposisjon, ta gjerne med papir i ønsket størrelse. Deltakerne må ha med seg digitalt speilreflekskamera, objektiv med en viss teleeffekt og bærbar datamaskin for enkel bilderedigering.
Ta også med sitteunderlag, termos, robust tur- og regntøy, gummistøvler og gjerne en vanntett kamerabeskyttelse. Det er fint om du bringer med deg et knippe av dine beste bilder (maks. 20 stk), enten i digital form eller som print. Dette er spesielt viktig for oss som arrangerer workshopen for å kunne lage et så skreddersydd opplegg for hver enkelt deltager som mulig. Bildene vil også være et godt utgangspunkt for å kunne måle fremgang.
Bosted blir Betten Rorbuer på Jøstølen (www.betten-rorbuer.no). Dette er et nytt, flott anlegg som ligger rett ved sjøen, og det er plass til fire personer i hver rorbu. Der finnes kjøleskap og kokemuligheter, så mat ordner man med selv. Deltakere bestiller selv oppholdet på Betten Rorbuer og betaler direkte for overnattingen.
E-post: post@betten-rorbuer.no Telefon: 957 47 174
Ved bestilling må du oppgi at du skal være med på workshop i regi av Nordic Light.
Reiserute Smøla er nærmere enn du tror! Hvis du kommer med fly, kan du fly til enten Kristiansund eller Trondheim. Derfra kan du ta Kystekspressens hurtigbåt. Båten går mellom Trondheim og Kristiansund flere ganger hver dag og stopper på Smøla. Turen går igjennom et fantastisk kystlandskap! Anløpstedet på Smøla er Edøya. Vi skal møte kl 12.40 på Smøla så da er det greiest å ta 12.00-båten fra Kristiansund (ankomst Edøya kl. 12.35) eller 08.00-båten fra Trondheim (ankomst Edøya kl. 10.50). Kystekspressen har trådløst nettverk om bord. Rutetidene finner du på www.kystekspressen.no
Kommer du med bil nordfra, kjører du over Imarsundbrua til fergekaia Sandvika på Tustna, og videre med ferge Sandvika Edøya. Om du kommer sørfra, tar du først ferge Seivika Tømmervåg, kjør cirka 14 km til neste fergeleie, deretter ferge Sandvika Edøya. Fergerutene finner du på www.fjord.no
DAGSPROGRAM
Torsdag 2. juni 2011
Kl. 12.00 Båt fra Kristiansund (eller kl. 08.00 Båt fra Trondheim)
Kl. 12.40 Smøla. Lunsj på Gurisentret; velkommen, litt om stedet og hva vi skal gjøre.
Transport til Jøstølen. Innkvartering
Kl. 15.00 På egenhånd med kamera. Bli kjent
Kl. 17.00 Foredrag med Pål Hermansen og havørnforsker Espen Lie Dahl.
Gjennomgang av medbrakte bilder (maks 20 print)
Kl. 20.00 Middag og sosialt samvær
Fredag 3. juni 2011
Kl. 05.00 Morgenlyset. Fotografering på egenhånd og frokost
Kl. 09.00 Ut i båter
Kl. 12.00 Lunsj ute. Ta med sitteunderlag, matpakke og termos
Kl. 15.00 Undervisning, billedkritikk av medbrakte bilder.
Havørnforsker Espen Lie Dahl forteller om havørnbestanden på Smøla.
Kl. 18.00 Ettermiddagslyset, redigering
Kl. 20.00 Middag og sosialt samvær
Kl. 21.30 Samling der vi går igjennom dagens bilder
Lørdag 4. juni 2011
Kl. 05.00 Morgenlyset. Fotografering på egenhånd.
Kl. 09.00 Undervisning. Billedkritikk av medbrakte bilder. Vi ser på gårsdagens bilder. Hvordan kan ting gjøres enda bedre?
Kl. 12.00 Ut i båt. Vi spiser lunsj i det fri. Ta med sitteunderlag, matpakke og termos. Ørnesafari. Vi cruiser rundt og setter folk i land på forskjellige steder (mange øyer).
Kl. 17.00 Redigering
Kl. 18.00 Undervisning. Gå igjennom dagens bilder. Ros og ris.
Pål Hermansen viser sine bilder
Kl. 20.30 Middag og sosialt samvær
Søndag 5. juni 2011
Kl. 05.00 Morgenlyset. Fotografering på egenhånd. Ferdig pakket
Kl. 09.00 Undervisning. Ta opp problemstillinger. Spørsmål & svar
Kl. 10.00 Dele i grupper. Ut å fotografere i nærmiljøet med Pål Hermansen. Se mulighetene!
Kl. 12.00 Avslutning med en oppsummering
Kl. 13.00 Lunsj
Kl. 14.00 Avreise Jøstølen
Kl. 14.50 Båt til Kristiansund, evt. Trondheim
Det kan komme endringer i programmet. Vi tilpasser oss vær og vind og dine ønsker.
For mer informasjon, kontakt Nordic Light; nle@nle.no eller ring Anne Lise Flavik på tlf. 920 17 130.
Velkommen til en heftig workshop med vind i håret!