Nick Cobbing

I flere år har britiske Nick Cobbing reist gjennom Arktis med kamera. Denne helgen forteller han om sine opplevelser på Fotomessen.
Arktis er temaet når britiske Nick Cobbing holder foredraget "Journey Through a Frozen Planet" denne helgen på Fotomessen 2012. Cobbing har i mange år reist med Greenpeace og andre organisasjoner til Svalbard, Grønland og Alaska som fotograf.

- Alle bildene jeg skal vise er fra arktis. Noen er veldig klassiske landskaper, mens noen handler om det menneskelige elementet ved å reise i arktis, forteller Cobbing til foto.no.

Flukt fra storbyen
Iskledde landskap som strekker seg så langt man kan se, snøkledde fjell som speiler seg i det klare vannet, livet på båtene de reiser med, bedøvede isbjørner som er gjenstand for forskning. Cobbings bilder viser flere sider av reisene i arktiske strøk. Men hvorfor arktis?

- Flukt! For meg handler det om å flykte fra storbyen der jeg bor, med den komprimerte, innestengte følelsen og sine ti millioner innbyggere, forteller den London-baserte fotografen.

Cobbing har jobbet som fotojournalist i over femten år, med medier som Guardian, Time Out og National Geographic på kundelisten. Han har vunnet flere priser, blant annet en andreplass i World Press Photo i 2009, og har dekket flere hendelser i inn og utland. Interessen for Arktis kom for 14 år siden, og beskrives som en "lucky break".

- Jeg var på min første tur til Alaska i 1998, på et oppdrag. Det var første gangen jeg ble introdusert for det miljøet. Jeg husker at jeg gikk på vann for første gang, uten at jeg helt forsto det. Jeg trodde at under isen vi bodde på, så befant det seg land. Men under flere kilometer med is var det bare vann, forteller han.

Opplevelsen satte dype spor og skapte grobunn for en fascinasjon for det arktiske landskapet. Siden har det blitt 9 turer til arktis, de fleste med Greenpeace, noen med andre organisasjoner og noen egenfinansierte.

Mennesker i møte med naturen
- Utfordringen med å fotografere i arktis er jo å prøve å lage noe nytt. Jeg forsøker å bryte opp landskapet og skape koblinger til mennesker, og vise hvor sårbare vi er, forteller han.

Menneskenes møte med de enorme og utfordrende landskapene kommer til syne i flere av bildene. En rekke med røde kayakker ser ut som små prikker i det endeløse snø- og isdekte landskapet. Gjennom et hull i et isfjell får vi et glimt av en liten grønlandsk by. Bilder tatt ombord på båt viser mannskapets møte med det ikke alltid like gjestfrie landskapet.

- Når du er på oppdrag for organisasjoner, hvem bestemmer hva slags bilder du skal ta, du eller dem?

- Litt av begge deler. Jeg må ofte tenke for dem. De har jo noe de vil snakke om, og de har ett spesifikt publikum de ønsker å nå.

Opptatt av klimaendringer
Selv vil han gjerne nå så mange som mulig, forteller han og legger ikke skjul på at han er opptatt av klimaendringene og den forsvinnende sjøisen i Arktis. Etter 14 år og ni reiser har han sett med egne øyne hvordan arktis har forandret seg.

- Men jeg tror ikke du kan se det så godt i bildene. Der jeg ser det er i ansiktet på forskerne. Jeg har tilbrakt mye tid med forskere som har studert sjøisen og har absorbert mye informasjon, Det som er klart er at om 15, 20 eller om vi er heldige, 25 år, vil sjøisen i arktis være borte om sommeren. Altså, dette kan skje i min livstid om jeg lever så lenge. Dette er arven etter oss, forteller han engasjert.

- Tror du at dine bilder kan bidra til å…

- …Redde planeten? Skulle ønske de kunne. Men jeg tror ikke fotografi kan redde verden, sier han kontant.

- Hva tenker du om at du skal vise disse bildene her i Norge?

- Jeg skal innrømme at det er litt skummelt å vise dem til et norsk publikum. Det er enklere i London, for der er landskapet fremmed og fascinerende. Her må jeg jobbe hardere. Samtidig vil jeg få dere til å bli stolte av hva dere har. Det finnes jo bare fem arktiske stater, og dere er en av dem. Det er ganske utrolig og er noe dere virkelig bør være stolte av!

Se også nickcobbing.co.uk
© Christine Tolpinrud -
© Christine Tolpinrud
Nick Cobbing på Fotomessen 2012
©Nick Cobbing - Iceberg castle
Iceberg castle
©Nick Cobbing
An iceberg made of compactly frozen ice, illuminated by light transmitted through it, in the low light of the late evening in Greenland. The sunlight of late summer which lasts almost through the night is refracting inside the dense construction producing the intense colours. It is possible that this unique looking berg is made of fast frozen melt water from a frozen ravine or moulin. Photographed from a small boat, the precise location at 65degrees 55m North, 37degrees 55m West. Sermilik Fjord, next to Ingmikerteq Island, near the mouth of Johan Peterson Fjord. South Eastern Greenland.
©Nick Cobbing - Greenpeace in Greenland
Greenpeace in Greenland
©Nick Cobbing
©Nick Cobbing - Town of Narsaq through hole in the ice
Town of Narsaq through hole in the ice
©Nick Cobbing

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Olav M.
Nick Cobbing sier:
....litt skummelt å vise dem til et norsk publikum

Overhode ikke !

Eksempel: Greenpeace in Greenland.
9.3.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu