Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Paolo Pellegrin: Gazaportretter

Magnumfotograf Paolo Pellegrin viser Gaza-krigens sanne ansikt på Perspektivet Museum i Tromsø i hele sommer.
Fra slutten av desember 2008 til midten av januar 2009 gjennomførte det israelske militæret Operation Cast Lead (Operasjon støpt bly) på Gazastripen. Det var massive angrep med enorme skader både på mennesker, bygninger og infrastruktur. I 2009 og i hovedsak i 2012 dokumenterte Magnum-fotograf Paolo Pellegrin noe av dette. På Perspektivet Museum i Tromsø vises i perioden april-oktober for første gang et større utvalg av fotografens dokumentasjon av krigsskadde etter det Israelske angrepet.

Ingen interesse
I Gaza Portretter møter vi sivile palestinere som fikk sine liv dramatisk endret. Med alvorlige kvestelser og tap av kroppsdeler mistet mange evnen til å forsørge sine familier eller gjennomføre planlagt utdannelse. Pellegrin viser oss de bildene vi vanligvis ikke får se. For når kampene er over, når røyken og støvet har lagt seg og kameralampene til byråene og TV-stasjonene er slukket, da går også «den kollektive bevissthet» i svart. Som fotografen selv sier: «I alle konflikter er det slik - når den er over, interesserer nesten ingen seg for de sårede».

Krigsfotograf
Paolo Pellegrin er en av verdens mest anerkjente krigsfotografer. Siden 2000 har han dokumentert og rapportert fra begge sider i Israel-Palestinakonflikten. Da han ankom Gaza noen måneder etter Operasjon Cast Lead ble avsluttet, møtte han et Gaza i ruiner med et høyt antall døde og sårede. De første bildene etter angrepet ble tatt i 2009. Han følte seg forpliktet til å formidle de personlige historiene til mennesker som ble rammet så brutalt. Gaza Portretter viser fortrinnsvis fotografier fra hans opphold i 2012.

Italiener
Paolo Pellegrin er født i 1964 i Roma. Før han tok sin utdannelse innen fotografi, studerte han arkitektur. I ti år fram til 2001, samme år som han ble nominert til det anerkjente byrået Magnum Photos, var han representert av byrået VU i Paris. Fra 2005 ble han fullt ut medlem av Magnum Photos, og jobbet i ti år på kontrakt med Newsweek. Han bor i dag i London.

Moralsk kompass
Paolo Pellegrin har brakt den tradisjonelle fotojournalistikken videre i et nytt og moderne språk. Han tilhører en generasjon av sosialt engasjerte fotografer som på tross av sitt klare moralske kompass avstår fra å dosere. Hans mål er å bidra til vårt kollektive minne ved å stirre verden uforferdet inn i øynene.

Mange priser
Pellegrin har mottatt et stort antall utmerkelser og priser, blant annet ti priser fra World Press Photo, Photographer of the Year, Leica Medal of Excellence, Oliver Rebbot prisen, Hansel-Meith prisen og Robert Capa Gold Medal prisen. I 2006 ble han tildelt W. Eugene Smith stipendet for humanistisk fotografi.

Produksjon:
Utstillingen er produsert av Magnum Photos i samarbeid med Perspektivet Museum. Utstillingen er støttet av Det Italienske Kulturinstitutt i Oslo og dediseres til Ole D. Mjøs sitt minne. Mjøs var styreleder i Perspektivet Museum fra 2001 - 2011.

Bokutgivelser:
100 Photos of Paolo Pellegrin for Press Freedom (Reporters Sans Frontières, France, 2013) Paolo Pellegrin (Kunstfoyer der Versicherungskammer Bayern 2012)
Dies Irae (Contrasto, Italy, 2011)
Photo Poche (Actes Sud, France, 2010)
As I Was Dying (Actes Sud, France, 2007)
Double Blind (Trolley, 2007)
Kosovo 1999-2000: The Flight of Reason (Trolley, USA, 2002)
L'au delà est là (Le Point du Jour, France, 2001)
Cambogia (Federico Motta Editore, Italy, 1998)
Bambini (Sinnos, Italy, 1997)
 -
Mohammad Al Ejla fra Gaza (18 år i 2012) skulle kjøpe lys for sin mor og hadde akkurat kommet til butikken, da en rakett eksploderte. Ti mennesker ble drept og mange skadet. Mohammad tilbrakte tre dager på Shifa-sykehuset, og deretter ble han overført til et sykehus i Egypt. Han lå i koma i en måned. Han mistet sin høyre arm, sitt venstre ben og fikk mange splintskader. Han har fortsatt rester fra granatsplinter i ansiktet og i hodet. Mohammad var lærling i onkelens bilmekaniker butikk, men tilbringer nå sine dager hjemme. Han er i behov av flere operasjoner for å fjerne restene av granatsplintene og få laget og tilpasset en protese. (Foto: Paolo Pellegrin/Magnum)
 -
Dette er Abdel Fatah Jadou, 20 år gammel (i 2012), fra Gaza. Han lå og sov 5. januar 2009 da en rakett traff balkongen i huset der han bodde. Så ble huset rammet av en ny rakett. Fem av brødrene hans ble drept. Abdel falt ned fra fjerde etasje. Han lå i koma i fire måneder. Hodeskallen, nesen, munnen og øynene var hardt skadd. Han ble operert og var til behandling i Egypt i nesten ett år. Fortsatt er det splinter i strupe og nakke. Abdel var tidligere elektriker. Nå er han arbeidsledig. Han er gift og har ett barn. (Foto: Paolo Pellegrin/Magnum)

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu