Fotobokfestival Oslo

Fra 11-20. september blir det gratis fotobokfestival i Oslo.
I 10 dager til ende skal Fotobokfestival Oslo undersøke fotoboken som kunstnerisk uttrykksform og fenomen gjennom utstillinger, foredrag og workshops. Vi har pratet med koordinator for festivalen, Kajsa Sogn Balto.

Hva er Fotobokfestival Oslo?

- Fotobokfestival Oslo begynte som en seminarrekke om fotobøker i 2009 under navnet Flere Sider Fotografi. Det er kunstnerorganisasjonen Forbundet Frie Fotografer (FFF) som står bak arrangementet. I 2014 endret vi navn til Fotobokfestival Oslo fordi seminaret hadde vokst både i innhold og omfang siden etableringen, og det var nødvendig med en tydeliggjøring av hva slags type arrangement dette er. I tillegg bidro navneskiftet til å gjøre oss mer forståelige i internasjonal sammenheng.

- Fotobokfestival Oslo belyser fotobøker fra flere perspektiver gjennom ulike formidlingsrettede tiltak som utstillinger, samtaler, foredrag, workshops og mer, og vi har også et eget fotobokrelatert opplegg for barn og unge hvert år.

Hvorfor en festival med tema fotobøker?

- FFF har i mange år arbeidet for å fremme fotoboka i Norge, fordi den fremdeles på mange måter er underkjent som selvstendig kunstuttrykk her til lands. Vi har blant annet vært aktive pådrivere i mange år for å få etablert en innkjøpsordning for fotobøker, noe som fremdeles ikke er på plass. En slik ordning vil sikre produksjon, skape økt oppmerksomhet og gi fotobøker et langt større nedslagsfelt enn i dag, med særlig fokus på å styrke barn og ungdoms visuelle fortolkningsevner i en hverdag hvor vi bombarderes med fotografiske inntrykk. Fotoboken er blitt en sentral uttrykksform innen fotografiet, og den er interessant både som fenomen og visningsform.

- Hvis vi ser til andre land i verden, for eksempel tEngland, Tyskland og Østerrike, så blir det tydelig hvilket hvilket enormt publikumstekke den har med tusenvis av besøkende på fotobokfestivalene. Med så mye spennende og bra som skjer i det norske fotobokfeltet mente FFF at det var nødvendig å markere Oslo som aktuell arena for fotoboken også i internasjonal sammenheng. Dermed etablerte vi Fotobokfestival Oslo, og jobber på den måten både for å formidle norske og internasjonale bøker og kunstnere til publikummet her hjemme, i tillegg til å invitere internasjonale kunstnere og aktører hit.

Hvem er denne festivalen for?

- Fotobokfestival Oslo har tidligere år rettet seg mot det generelt kunstinteresserte publikum, men i 2015 har vi jobbet bevisst for å nå enda bredere ut. Ved å legge hovedutstillingen til Youngstorget forsøker vi å nå ut til de som vanligvis ikke ville oppsøkt en utstilling med fotobøker. Og vi samarbeider med tyske The PhotoBookMuseum som skal kuratere flere utstillinger til festivalen, som eneste visningssted i Norden for deres Mobile Edition turné.

- Dette er stort for Oslo, og vi håper at også internasjonale besøkende vil ta turen hit i år. I tillegg har vi etablert samarbeid med Fotogalleriet, Shoot Gallery, TM51, MELK, Tronsmo og Fotografiens Hus som alle har utviklet egne programmer som del av festivalen. På den måten får vi presentert fotoboka i enda større deler av byrommet og inkluderer flere fagmiljøer i arrangementet.

Hvordan vil du beskrive årets program?

- Årets program er på mange måter spektakulært. Dette er en stor satsning fra FFF sin side, og vårt største prosjekt noensinne. Vi har et omfattende program med flere utstillinger og enkeltarrangementer, og har lagt åpningskvelden til fredag 11. september som en del av Oslo Kulturnatt.

Er det noen høydepunkter du vil trekke frem?

- Ja, vi må trekke frem samarbeidet med The PhotoBookMuseum som ble etablert i Köln av forlegger og kurator Markus Schaden og hans team i 2014. Vi har jobbet med dem i over ett år nå, og resultatet har blitt at de kuraterer utstillinger som skal finne sted på Youngstorget, Fotogalleriet og Goethe-Institut.

- Hovedutstillingen på Youngstorget vises i containere og presenterer seks aktuelle og enestående fotobøker i tillegg til en rekonstruksjon av den legendariske baren i boka Café Lehmitz av Anders Petersen - som faktisk skal fungere som serveringssted under festivalen. Det viser hvor gjennomført utstillingskonseptet deres er, og vi gleder oss helt enormt til dette går av stabelen 11. september!

- Markus Schaden og noen av kunstnerne kommer til Fotobokfestival Oslo den første festivalhelga for å gjøre foredrag, samtaler og workshops.

Hvordan skaffer man seg billetter?

- Man trenger ikke billett, det er gratis inngang på alle utstillinger og arrangementer - med unntak av workshopene for barn og tenåringer.

For mer info om festivalen sjekk Facebook-siden deres:
http://www.facebook.com/events/1439220546397879/
Andrea Diefenbach -
Andrea Diefenbach
Oliver Sieber -
Oliver Sieber
Ricardo Cases -
Ricardo Cases
The PhotoBookMuseum - Oliver Sieber, Imaginary Club. Installasjonsbilde, The PhotoBookMuseum Mobile Edition Köln
Oliver Sieber, Imaginary Club. Installasjonsbilde, The PhotoBookMuseum Mobile Edition Köln
The PhotoBookMuseum

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu