Fototips på hvalsafari

Vi ferierer i Norge i år, så vil du se noen store dyr, er hvalsafari et spennende alternativ. Her er noen erfaringer jeg har gjort meg.
En standard hvalsafari er ingen fototur, selv om det normalt tilrettelegges for at det skal fotograferes en del. Det er derfor en del andre hensyn å ta enn på en dedikert fototur.

Årstid
Det er ulike hvaler å se på ulike tider av året, så det kommer an på hva du ønsker å se. Det er naturligvis behageligere om sommeren. Det er mulig å se hval hele året, men i mørketida kan det være utfordrende med lyset.

Planlegging
Det er flere operatører, så vidt jeg har kunnet avgjøre, er de alle seriøse.. Noen av dem bruker ganske store båter, med plass til mange mennesker. Fordelen med disse er at det er ofte lett å få plass på kort varsel, de har varmestue og toalett. Ulempen er at hvis det skjer ting på begge sider av båten, kan du ikke bare snu deg dit det skjer noe. Du må flytte på deg. Til gjengjeld er de mer stabile i høy sjø.

Noen operatører bruker rib. Da må du huske å ta med hansker og gå på do før avgang, men du sitter i en veldig lav båt, med en lav vinkel til motivet, som gjør det mye lettere å få med horisont og himmel. Båten er også så smal at du kan snu deg dit det skjer uten problemer. Ved høy sjø kan det være vanskelig å komponere bildet nøyaktig.

Lys
Det beste lyset har du normalt når sola står lavt på himmelen. Om vinteren er det ikke noe problem, for da står ikke sola høyt, hvis den over hodet er oppe. Om sommeren tilbyr flere av operatørene turer til ulike klokkeslett. Jeg valgte en natt-tur, for å få sola lavt på himmelen om sommeren. Hvalsafari i midnattssol var en ganske spesiell opplevelse, og ga flotte muligheter for motlysbilder. Noen ganger hadde det vært bedre med litt høyere sol på medlysbilder, men de fleste hvaler framstår som svarte nesten uansett (unntak for spekkhogger), så det er ikke så mye detaljer man mister i et motlysbilde.

Vær
En hvalsafari er svært væravhengig. Jeg hadde booket tur en lørdag. Dagen før ringte de og sa at været var for dårlig, og de ikke kunne dra ut. Jeg kunne få igjen depositumet mitt, eller utsette noen dager. Jeg hadde tid, og valgte derfor å utsette. Det viste seg at drittværet varte nesten en uke, og etter flere utsettelser kom vi oss av gårde fredagen etter. Det er ikke alltid man har anledning til å henge rundt i nærheten av Andenes (som er det beste stedet for hvalsafari i Norge) i seks dager lengre enn planlagt, så du kan være uheldig å gå glipp av det hele, men tenk på det når du booker, at du bør legge inn mulighet for å snu litt på tidsplanen for å tåle noen dagers utsettelse.

Før du drar ut
Den dagen du skal ut, ta på deg ullundertøy, ta med noe å ha på ørene og hansker. Selv om sommeren blir det kaldt når båten går fort, og er du på en tur om natta, slutter sola å varm nevneverdig. Hanskene kan du bruke mellom foto-sesjonene og på transportetappene

Har du antydning til sjøsyke, ta for all del en pille eller tilsvarende. Om været er aldri så bra, er det alltid havdønninger, og når båten ligger stille, er det lett å bli dårlig. Hvalene er gjerne 15-20km fra land, så det er ikke noe som skjermer for havet.

Ved urolig vær, eller regnvær, må du enten ha et værtettet kamera, eller noe å beskytte det med. Pass også på å ha nok batteri og minnekort, naturligvis.

Fotoutstyr
For å fotografere hvalene, må du ha litt tele, men det stilles ikke så store krav til kameraet. En anstendig seriebildefunksjon kan være bra for å få spruten i riktig øyeblikk, eller halen idet dyret dykker.

Jeg brukte et objektiv som ga 150-600mm-ekvivalent, og det var bra det meste av tida, men ved et par anledninger hadde det vært bra med noe kortere. Jeg var ute en stille dag, og da var det ikke noe problem med komposisjonen. Men ved høy sjø, kan kortere brennvidder være å foretrekke.

Ikke baser deg på å bytte objektiv underveis. Ting kan skje plutselig, og da vil du ikke være midt i et objektivbytte. Ta heller med to kameraer.

Ta med pusseklut/renseutstyr for å holde frontelementet rent, men ikke tørk bort tørket salt. Det vil gi riper. Får du salt på fronten må du bruke ferskvann eller annen væske for å løse det opp, så ha med noe som kan brukes til det.

Fototeknikk
Pass på lukkertiden din: Hvis du fotograferer hvaler som hopper, pass på at du klarer å fryse bevegelsen. Hvis de ikke hopper, er ikke lukkertiden like viktig, men i og med at båten alltid er i bevegelse og du har lang brennvidde, må du har relativt korte lukkertider uansett. Du kan ikke basere deg på bildestabilisator i slike situasjoner. Hvor kort lukkertid du trenger vil avhenge av flere faktorer, men 1/500s kan være et greit sted å starte for hval som ikke hopper, og 1/1000s for hopp.

Du må være klar på avtrekkeren når noe skjer, og kjenne kameraet, så du kan justere innstillinger hvis det trengs. Ting skjer fort, og hvis hvalen dukker opp og blåser, vet du vanligvis ikke på forhånd hvor det vil skje.

Hvaler som ikke hopper, er ikke veldig spektakulære i seg selv, så da kan det være lurt å ta med litt miljø rundt den for å gjøre bildene litt mer spennende. Det er ikke så lett når man er langt til havs, men man kan bruke lyset, kanskje en fjern bakgrunn på land, og noen ganger sola hvis den står lavt nok, som på bildene til høyre.

Utfordringer
En av de store utfordringene er lyset. Det er ikke så lett å vite hvor hvalen dukker opp, og dermed ikke hvordan lyset faller. Styrmann kan flytte båten til en bedre posisjon, men da kan dyret ha dykket, og kommer opp igjen på et nytt, ugunstig sted. Man må derfor bruke det lyset man til enhver tid har tilgjengelig.

Med unntak av spekkhogger, er de fleste hvaler du kan se svært mørke eller svarte. Det gjør det vanskelig å gjengi detaljer på dyret når det ligger i vannet.

Bølger kan gjøre det vanskelig å se dyret som i stor grad er nedsenket i vannet. Ryggen kommer gjerne opp, men den kan forsvinne i bølgetoppene.

På en stor båt kan det være mange mennesker og langt fra den ene siden av båten til den andre. Det kan derfor være vanskelig å få med seg alt som skjer. Mannskapet er ofte flinke til å forutsi hvor det kommer til å skje noe, men hvis du ikke er rask, er det ikke alltid du får plass i første rekke. I en rib, sitter man normalt bare to i bredden, og da er det mye lettere. Du slipper å flytte deg, og de som sitter på feil side kan reise seg opp for å se over de andre.

Hvaler er ville dyr, og de kommer ikke på bestilling. Du kan risikere å ikke se noen hval i det hele tatt. Da får du normalt en ny tur senere (hvis du har muligheten til å vente). Man blir tatt i hvert fall 10 nautiske mil ut fra kysten (18,5km), og det er et stort område å dekke. De fleste sier at de har ca 98% suksessrate, så du skal ha ganske mye uflaks for ikke å se noe, men det kan skje, og det er ikke arrangørens feil. Vi var heldige og så knølhval om sommeren. Det er visstnok ekstremt sjeldent utenfor Andøya. Vi så også Spermasetthval.

Alle bildene er tatt av artikkelforfatteren selv.
 -
Spermasetthval som dykker
 -
Her var vi heldige og så to knølvaler. De lave skyene gir en fin bakgrunn.
 -
Selv med det lave lyset av midnattssola, er det vanskelig å få en godt bilde av spermasetthval i vannskorpa. Spruten hjelper litt.
 -
Det kan være lurt å ikke fokusere bare på dyret, men plassere det i et miljø. Her med med åpent hav, skyer og midnattsol
 -
På vei tilbake dro vi innom Bleikøya fuglefjell, med tusenvis av lundefugl og en del annet. Her er skarv i midnattssol.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu